Soluția pentru traficul din București


Am găsit un clip filmat de Top Gear acum 20 de ani în Japonia legat de traficul din Tokyo.

Oamenii monitorizau încă de atunci traficul cu camere video și aveau un fel de waze primitiv care le arăta șoferilor în timp real pe panouri situația traficului.

Cum japonezii sunt cu zeci de ani în fața noastră, poate a venit timpul să ne gândim și noi să implementam câteva din soluțiile astea.

Sigur, nu toate merg. Tot din imaginile Top Gear observăm cum cea mai mare pedeapsă pentru parcatul ilegal este un semn galben legat de oglindă, care înseamnă rușine pentru șoferul respectiv. Pentru japonezi, onoarea e cea mai importantă, astfel că pedeapsa asta îi ustură mai rău decât orice amendă.

“Ceva îmi spune că în Marea Britanie nu ar funcționa”, comenta un tânăr Jeremy Clarkson ce seamăna izbitor cu Angelea Similea în perioada ei de glorie. 🙂 Și sunt de acord, nici la noi nu ar funcționa.

Pe mine altceva m-a frapat. Cum procedează japonezii atunci când ridică o mașină parcată ilegal.

Îmi aduc aminte acum câțiva ani când mașinile se ridicau într-o veselie în București și am pățit-o și eu. Te întorci și nu mai găsești mașina acolo unde ai parcat-o. Ce faci? E un moment groaznic în care îți trec toate gândurile prin cap. Am parcat în altă parte și sufăr de demență? A fost furată? Face cineva o glumă?

Pana la urmă am lămurit-o după ce am sunat la 112 – linia de urgențe. În timp ce poate cineva avea o problemă gravă, eu și cine știe câți alții ne căutam disperați mașinile, ceea ce nu mi se pare normal.

Știți cum rezolva japonezii problema asta? Simplu. Cu cretă. Îî lasă un mesaj proprietarului mașinii fix în locul unde era mașina parcată. Șoferul găsește în locul mașinii un mesaj cu numărul de înmatriculare, secția de poliție care i-a ridicat-o și unde a fost dusă mașina.

Acum nu știu ce tip de cretă e și dacă rezistă la ploaie, sau dacă vine cineva și șterge ce se întâmplă, dar mi se pare o idee ridicol de genială.

Share
Email this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook
Share
Email this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *